Vanliga frågor och svar

Att investera i ädelmetaller är en av de äldsta investeringsformerna. Men om man aldrig har gjort det förut, eller om man inte har handlat via Guldcentralen, så dyker det självklart upp en och annan fråga. Här har vi försökt att samla svar på de vanligaste. Hittar du inte det du letar efter, så hör av dig till oss.

Hur går ett köp till?
Så här går ett köp till hos oss:Ni kan lägga Er order via mejl eller telefon, uppge namn, adress, pers nr, E-postadress, mobil. Ange produkt och mängd. Observera att i all handel med ädla metaller är order bindande. Vi sänder er en proformafaktura på mejl. Efter er betalning erhåller ni en betalningsbekräftelse från oss. Strax efter kommer det ett SMS med en avisering från PostNord. Allt är försäkrat av oss tills försändelsen är utlämnad och kvitterad.Vi levererar i stort sett alltid omgående.Priset fastställs efter order på nästa fixpris. Vid mindre beställningar prissätts varan omgående efter hemsidans priser.
Hur skickas beställningen?
Vi använder oss av Postens tjänster REK eller lämplig transport beroende på försändelsens vikt och varuvärde. Dessa tjänster är mycket tillförlitliga och varje försändelse får ett unikt spårbart inlämningsnummer. Du kan få SMS-avisering av din försändelse och informeras då om när din försändelse lämnas in på Posten samt när den kan hämtas ut på ditt utlämningsställe. Varje beställning är väl förpackad i vadderat kuvert eller i kartong. Alla försändelser som lämnar vårt lager är fullt transportförsäkrade. Observera att av lång erfarenhet vet vi att REK med PostNord fungerar bäst. Det händer ibland att vi skickar två REK istället för ett paket.
Hur betalar jag min beställning?
Betalning sker genom förskottsbetalning till Bankgiro 625-0435. Det är inte möjligt att betala kontant eller med kort. Viktigt är att ange ditt namn som överensstämmer med proformafakturan.
Varför kostar de mindre tackorna mer per gram?
Varje tacka har en tillverkningskostnad/produktionskostnad som blir större per gram ju mindre tackan är.
Kan det avtalade priset komma att justeras innan betalningen har nått Guldcentralen?
I de sällsynta fallen vi har avtalat pris, står vi för det. Priset sätts i de flesta fall efter nästa fixpris vi kan komma in på. Vi måste självklart alltid reservera oss för prisjusteringar och tryckfel på hemsidan.
Vad är skillnaden mellan nypräglad och cirkulerad tacka?
En nypräglad tacka är ny från leverantören UBS och kommer alltid med ett certifikat. En cirkulerad tacka är ”begagnad”, har varit ute i handel. De har varierande skick, och kan komma både med och utan certifikat. De kan ha små skönhetsfel som repor och dylikt, men de innehar alltid den vikt som är präglad på tackan. När tackan skall återsäljas går det i regel snabbare och enklare att sälja en nypräglad certifierad tacka. Du kan alltid med trygghet återsälja till oss.
Hur ofta uppdaterar ni priserna?
På morgonen uppdateras priserna efter spotnoteringarna, dvs ett indikationspris.Våra priser på eftermiddagen är fastställda efter fixpriset. Priserna på hemsidan indikerar ädelmetallpriset just nu. Vid order fastställs priset av nästa fixpris.
Tillkommer det några avgifter?
Endast en frakt och transportförsäkringsavgift tillkommer på beställningen. Den ligger i normalfallet mellan 100 - 350:-. Vi försöker oftast skicka REK med PostNord, vilket vi av lång erfarenhet vet fungerar bäst.
Hur säljer jag mina investeringstackor eller mynt till Guldcentralen?
Mejla, ring eller använd kontaktformuläret nedan och säg att Ni är intresserad av att sälja guld. Fyll i detta formulär. Antingen skickar Ni guldet med rekommenderat brev, vid högre belopp finns möjlighet att använda vår returtjänst, en transportpåse med förbetalt porto och försäkrad av oss. Kostnad för vår returtjänst är 150 Sek som dras från beloppet. Fyll i följebrevet nedan samt bifoga kopia på giltig ID handling. Vi prissätter Er ädelmetall efter dagspris samma dag som vi erhållit det. Ni får ett meddelande via Sms att vi mottagit försändelsen. Pengarna kommer snarast att sättas in på Ert angivna kontonummer. OBS! Inga kontanter.
Har fabrikatet på investeringstackan någon betydelse för vad ni betalar?
En känd certifierad investeringstacka kan i vissa fall marginellt ge ett högre värde. En okänd repig eller trasig tacka kan ge någon procent lägre pris. Guldcentralen handlar med stora volymer på börsen, ni kan med trygghet sälja till oss för högsta dagspris.
Köper ni in s.k. skrotguld (smycken, klockor osv)?
Kontakta oss för mer information.
Hur länge har Guldcentralen AB funnits?
Vi har funnits sedan tidigt 1950-tal och var från början Riksbankens kontrollorgan över all guldförbrukning i Sverige. Numera är vi ett privat bolag inom K.A. Rasmussen-koncernen. Vårt organisationsnummer är 556069-1296.