Vanliga frågor och svar

Att investera i ädelmetaller är en av de äldsta investeringsformerna. Men om man aldrig har gjort det förut, eller om man inte har handlat via Guldcentralen, så dyker det självklart upp en och annan fråga. Här har vi försökt att samla svar på de vanligaste. Hittar du inte det du letar efter, så hör av dig till oss.

Hur går ett köp till?
Så här går ett köp till hos oss:Ni kan lägga Er order via mejl, telefon eller fylla i intresseanmälan på produktsidan. Vi säkerställer leveranstid och återkommer med prisuppgift. När Ni återkommer med beställningen, prissätts varan och en proformafaktura mejlas till Er. Priset på proformafakturan gäller under förutsättning att betalning sker på det angivna förfallodatumet, dvs datumet på proformafakturan. Om ej, annulleras Er order. Vi skickar Er order snarast efter erhållen betalning.
Hur skickas beställningen?
Vi använder oss av Postens tjänster REK eller lämplig transport beroende på försändelsens vikt och varuvärde. Dessa tjänster är mycket tillförlitliga och varje försändelse får ett unikt spårbart inlämningsnummer. Du kan få SMS-avisering av din försändelse och informeras då om när din försändelse lämnas in på Posten samt när den kan hämtas ut på ditt utlämningsställe. Varje beställning är väl förpackad i vadderat kuvert eller i kartong. Alla försändelser som lämnar vårt lager är fullt transportförsäkrade.
Hur betalar jag min beställning?
Betalning sker genom förskottsbetalning till Bankgiro. Det är inte möjligt att betala kontant eller med kort. Viktigt är att ange ditt namn som överensstämmer med proformafakturan.
Varför kostar de mindre tackorna mer per gram?
Varje tacka har en tillverkningskostnad/produktionskostnad som blir större per gram ju mindre tackan är.
Kan det avtalade priset komma att justeras innan betalningen har nått Guldcentralen?
Vi förbehåller oss alltid rätten att justera priset.
Vad är skillnaden mellan nypräglad och cirkulerad tacka?
En nypräglad tacka är ny från leverantören UBS och kommer alltid med ett certifikat. En cirkulerad tacka är ”begagnad”, har varit ute i handel. De har varierande skick, och kan komma både med och utan certifikat. De kan ha små skönhetsfel som repor och dylikt, men de innehar alltid den vikt som är präglad på tackan. När tackan skall återsäljas har i regel en nypräglad certifierad känd tacka ett högre värde. Dock får detta ses som marginellt.
Hur ofta uppdaterar ni priserna?
På morgonen uppdateras priserna efter spotnoteringarna, dvs ett indikationspris.Våra priser på eftermiddagen är fastställda efter fixpriset.
Tillkommer det några avgifter?
Endast en frakt och transportförsäkringsavgift tillkommer på beställningen. Den ligger i normalfallet mellan 100 - 350:-.
Hur säljer jag mina investeringstackor eller mynt till Guldcentralen?
Mejla, ring eller använd kontaktformuläret nedan och säg att Ni är intresserad av att sälja guld. Fyll i detta formulär.Antingen skickar Ni guldet med rekommenderat brev, vid högre belopp finns möjlighet att använda vår returtjänst, en transportburk med förbetalt porto och försäkrad av oss. Kostnad för vår returtjänst är 150 Sek som dras från beloppet. För mer information kontakta oss via mejl. Fyll i följebrevet nedan samt bifoga kopia på giltig ID handling.Vi prissätter Er ädelmetall samma dag som vi erhållit det. Observera att priset på hemsidan är ett indikationspris, exakt prisuppgift erhålles när vi mottagit metallen.Ni får ett mottagningsbevis på att Ni har en fordran på oss och att pengarna kommer snarast att sättas in på Ert angivna kontonummer.OBS! Inga kontanter.
Har fabrikatet på investeringstackan någon betydelse för vad ni betalar?
En känd certifierad investeringstacka kan i vissa fall marginellt ge ett högre värde.Guldcentralen handlar med stora volymer på börsen, Ni kan med trygghet sälja till oss för högsta dagspris.
Köper ni in s.k. skrotguld (smycken, klockor osv)?
Nej.Vi hänvisar till guldsmedsbutiker i respektive ort.
Hur länge har Guldcentralen AB funnits?
Vi har funnits sedan tidigt 1950-tal och var från början Riksbankens kontrollorgan över all guldförbrukning i Sverige. Numera är vi ett privat bolag inom K.A. Rasmussen-koncernen.