Vanliga frågor och svar

Att investera i ädelmetaller är en av de äldsta investeringsformerna. Men om man aldrig har gjort det förut, eller om man inte har handlat via Guldcentralen, så dyker det självklart upp en och annan fråga. Här har vi försökt att samla svar på de vanligaste. Hittar du inte det du letar efter, så hör av dig till oss.

Hur går ett köp till?
Du kontaktar oss via formuläret på vår hemsida, via mail eller telefon. Vi fastställer priset på beställningen och att varan/varorna finns på lager. Du får sedan av oss (via mail eller telefon) ett unikt referensnummer samt våra bankuppgifter för att kunna genomföra en förskottsbetalning. När betalningen är oss tillhanda skickas din beställning till den adress du angett eller så stämmer vi tid för avhämtning på Guldcentralens kontor. 
Hur skickas beställningen?
Vi använder oss av Postens tjänster REK eller Värde, beroende på försändelsens vikt och varuvärde. Dessa tjänster är mycket tillförlitliga och varje försändelse får ett unikt spårbart inlämningsnummer. Du kan få SMS-avisering av din försändelse och informeras då om när din försändelse lämnas in på Posten samt när den kan hämtas ut på ditt utlämningsställe. Varje beställning är väl förpackad i vadderat kuvert eller i kartong. Alla försändelser som lämnar Guldcentralens lager är fullt transportförsäkrade.
Hur betalar jag min beställning?
Betalning sker genom förskottsbetalning till Bankgiro, Plusgiro eller bankkonto. Det är inte möjligt att betala kontant eller med kort. Viktigt är att ange det unika referensnummer du fick vid beställningen.
Varför kostar de mindre tackorna mer per gram?
Varje tacka har en tillverkningskostnad/produktionskostnad som blir större per gram ju mindre tackan är.
Kan det avtalade priset komma att justeras innan betalningen har nått Guldcentralen?
Vi står för det pris vi har kommunicerat vid ordertillfället oavsett om det går upp eller ner. Det är en trygghet både för dig som kund och för oss.
Vad är skillnaden mellan nypräglad och cirkulerad tacka?
En nypräglad tacka är ny från leverantören UBS och kommer alltid med ett certifikat. En cirkulerad tacka är ”begagnad”, har varit ute i handel. De har varierande skick, och kan komma både med och utan certifikat. De kan ha små skönhetsfel som repor och dylikt, men de innehar alltid den vikt som är präglad på tackan.
Hur ofta uppdaterar ni priserna?
Våra priser uppdateras två gånger på vardagar. En gång på morgonen omkring klockan 8:15, och sedan på eftermiddagen omkring klockan 13:15.
Tillkommer det några avgifter?
Endast en frakt och transportförsäkringsavgift tillkommer på beställningen. Den ligger i normalfallet mellan 100 -180:-. I de fall som beställningen avhämtas så debiteras inte denna avgift.
Hur säljer jag mina investeringstackor eller mynt till Guldcentralen?
Ett alternativ är att först fylla i detta formulär, och sedan skicka det tillsammans med varan/varorna du önskar sälja till oss. Slå in varorna väl. Använd dig av Postens tjänst VÄRDE (upp till 50 000:-), så är varorna transportförsäkrade på vägen till oss. Vid högre belopp finns möjlighet att använda vår returtjänst. Kontakta oss för mer information. På ankomstdagen till Guldcentralen så fastställs det aktuella beloppet, och det betalas ut till dig efter fem bankdagar. Du får en bekräftelse via mail att vi har tagit emot din försändelse samt summan som kommer utbetalas. Det andra alternativet är att besöka vårt kontor efter tidsbokning. Medtag då varorna du önskar sälja, legitimation samt kontonummer. Hos oss får du ett kvitto på det du lämnat in med aktuellt belopp. Även då sker utbetalning efter fem bankdagar. 
Har fabrikatet på investeringstackan någon betydelse för vad ni betalar?
Nej, vi betalar lika mycket för alla handelsgodkända investeringstackor, oavsett fabrikat.
Varför tar det fem dagar innan utbetalning sker?
Vi kontrollerar alla guldtackor och guldmynt vi köper in, dels att tackan / myntet inte är anmält stulet och dessutom genomförs en äkthetskontroll.
Köper ni in s.k. skrotguld (smycken, klockor osv)?
Nej, vi köper endast in handelsgodkända tackor och mynt.
Hur länge har Guldcentralen AB funnits?
Vi har funnits sedan tidigt 1950-tal och var från början Riksbankens kontrollorgan över all guldförbrukning i Sverige. Numera är vi ett privat bolag inom K.A. Rasmussen-koncernen.